Top 5 dingen te doen in Alkmaar

Ga jij een dagje of misschien wel een weekendje naar Alkmaar? De Noord-Hollandse stad Alkmaar staat van oorsprong met name bekend als ‘kaasstad’, maar Alkmaar heeft veel meer te bieden dan enkel kaas. Of je nu met een groep vrienden, met je familie of alleen naar Alkmaar gaat, er is genoeg keuze qua activiteiten om te ondernemen. In dit artikel hebben we onze top 5 dingen te doen in Alkmaar voor je onder elkaar gezet, zo kun jij wat inspiratie opdoen voor een leuk dagje uit in de stad Alkmaar.

  1. Kaasmarkt op het Waagplein

Zoals gezegd staat Alkmaar vooral bekend als stad van de kaas. Dit is dan ook de reden dat de Alkmaarse kaasmarkt op nummer 1 in deze top 5 staat. Niet alleen de traditionele kaasmarkt zelf is ontzettend leuk om te bezoeken, maar ook het plein waarop de markt gehouden wordt, is Alkmaar op zijn best. Ondanks dat de kaasmarkt erg toeristisch is, mag een bezoekje aan deze markt zeker niet ontbreken als je een dagje naar Alkmaar gaat.

  1. Het stadhuis van Alkmaar

Het stadhuis van Alkmaar stamt uit de 15e eeuw en is een prachtig gebouw midden in het oude centrum van Alkmaar. Het stadhuis is gebouwd in de Gotische stijl en is hierdoor een echte blikvanger in de Alkmaarse Langestraat. Tegenwoordig doet het stadhuis met name dienst als klassieke trouwlocatie.

  1. Winkelen in Alkmaar

Ook als je houdt van shoppen, kun je je in Alkmaar prima vermaken. Het winkelgebied van Alkmaar bevindt zich met name in de Langestraat en aan de Laat. Alkmaar staat al meerdere jaren achtereenvolgens in de top 10 van beste winkelsteden in Nederland. Dat is niet voor niks het geval, Alkmaar heeft namelijk een breed en zeer gevarieerd aanbod aan winkels in diverse budgetklassen. Of je nu op zoek bent naar de grotere winkelketens of juist de kleinere boetiekjes, op shopgebied vind je voor ieder wat wils in Alkmaar.

  1. De Grote Sint-Laurenskerk

De Grote Sint-Laurenskerk is de grootste kerk in Alkmaar en is zeker een bezoekje waard wanneer je in Alkmaar bent. Deze kerk is gebouwd in 1470 en is met name bekend vanwege de twee orgels die in de kerk te vinden zijn. Eén van deze twee orgels is het oudste, nog bespeelbare orgel van Nederland en het andere orgel is één van de best bewaard gebleven houten orgels in Nederland. De buitenkant van de Grote Sint-Laurenskerk ziet er zeer imposant uit en binnen in de kerk zijn diverse prachtige decoratieve elementen en lichtinvallen te bewonderen.

  1. Diverse musea

Alkmaar kent een aantal leuke en interessante musea. Zo vind je het Kaasmuseum aan het Waagplein in Alkmaar, hoe kan het ook anders in de Kaasstad van Nederland? Ook het Nationaal Biermuseum, een combinatie van een museum en een bar, is een echte aanrader om naar toe te gaan. Je vindt dit museum vlak achter het Waagplein. Ben je op zoek naar iets meer internationale invloeden? Ook het Beatles museum is in Alkmaar gevestigd, weliswaar iets meer noordelijk, buiten het echte stadscentrum.